Andrei Stan: „Instabilitatea politică din Republica Moldova reprezintă un impediment pentru investitorii străini”

BizLaw

Are o experiență de peste zece ani în domeniile audit, contabilitate, consultanță și due-dilligence, și cunoaște foarte bine mediul de afaceri și legislația din Republica Moldova. Este vorba de Andrei Stan, partener al biroului Moore Stephens KSC din Moldova – unul dintre liderii globali în servicii de contabilitate și consultanță în afaceri. Într-un interviu pentru portalul BizLaw.md, Andrei Stan vorbește despre rolul profesiei contabile, cât de mult depinde prosperitatea afacerii de profesionalismul unui contabil sau de consultanța oferită la momentul oportun. Andrei Stan este stabilit în Republica Moldova de mai bine de 5 ani și recunoaște: „țara asta m-a cucerit”.
 

BizLaw: Cum ați ajuns la Moore Stephens? Totuși, firma are o experiență de peste 100 de ani în profesia de contabilitate și consultanță în afaceri, și a devenit una dintre cele mai mari rețele la nivel global – deține 667 de birouri în 105 țări și are venituri de peste 2,682 miliarde USD.

Andrei Stan: Într-adevăr, Moore Stephens este o rețea cu istorie și tradiție impresionante de peste un secol. Oportunitatea de a lucra în cadrul reţelei a fost o șansă de ascensiune, considerând reputaţia şi renumele acesteia pe plan internaţional. Împreună cu partenerii mei, cunoaștem de mai bine de 15 ani piața de consultanță din România și Republica Moldova, așa că tranziția a fost una ușoară și totodată palpitantă.

BizLaw: Sunteți membru al Asociației Experților Contabili Autorizați din Marea Britanie (ACCA). Cum ați reușit și ce avantaje vă oferă calitatea de membru?

Andrei Stan: ACCA este o certificare internațională incomparabilă, respectată de către angajatori și cu peste o sută de ani de reputație dovedită pentru calitate și excelență. Din aceste motive, nu am ezitat deloc în fața oportunității de a deveni membru. Mi-am asumat cu ambiție statutul de student ACCA, după care au urmat multă muncă, examene promovate cu succes și experiență profesională. Astfel am devenit membru ACCA, dobândind o calificare profesională cu abilități și cunoștințe recunoscute la nivel internațional.

BizLaw: Contabilitatea este o profesie mai cunoscută. Se pare că știm în ce constă această activitate, cel puțin parțial. Ce presupune auditul și gestionarea situațiilor fiscale multi-jurisdicționale ale operațiunilor multi-naționale?

Andrei Stan: Auditul şi Consultanța reprezintă nucleul afacerii Moore Stephens KSC. Voi explica fiecare subiect pe rând.

Auditul reprezintă credibilitatea situațiilor financiare și a afacerii, si conformarea cu cerințele de reglementare ale piețelor. Pentru noi, auditul este mai mult decât un serviciu de conformitate, deoarece filozofia noastră include diverse scenarii pentru fiecare angajament în parte, luând în considerare mediul de reglementare, condițiile de piață, strategia afacerii și obiectivele de performanță ale fiecarui client. Înțelegem riscul de afacere al clientului și ne concentrăm efortul în aceea direcție. Astfel, cu suportul programelor IT și a competenței echipei de audit reușim să furnizăm un serviciu de audit eficient, construit pentru a răspunde celor mai complexe afaceri.

Gestionarea situațiilor fiscale multi-jurisdicționale ale operațiunilor multi-naționale este o practică cu tradiție în cadrul rețelei Moore Stephens. Creșterea economiei globale înseamnă o creștere în tranzacțiile transfrontaliere. Odată cu legislația fiscală străină vin o multitudine de oportunități și capcane în structurarea liniei de aprovizionare și a structurii operaționale la nivel mondial. Soluțiile fiscale internaționale oferite de Moore Stephens KSC sunt aprofundate și specializate precum taxele vamale străine, TVA-ul și dosarul prețurilor de transfer care necesită, de asemenea, o atenție sporită.

BizLaw: Care a fost motivul pentru care firma a decis să-și extindă serviciile și în Republica Moldova? E vorba de o lipsă de profesioniști pe piața locală sau pur și simplu a fost o cerință a investitorilor străini care și-au deschis afaceri în Moldova?

Andrei Stan: Când vine vorba de investiții, mai ales într-o țară străină, marea majoritate a investitorilor apelează la serviciile unei rețele internaționale pentru că le asigură confortul necesar pentru o dezvoltare sănătoasă, fără grija înregistrărilor contabile, salarizare sau declarații fiscale. Român de origine, mi-aduc aminte cu drag de primele deplasări în Republica Moldova pentru diverse misiuni de audit pe care le-am efectuat pentru clienții care fie aveau deja operațiuni în Republica Moldova, fie doreau să investească. Au trecut mai bine de 10 și țara asta m-a cucerit atât de mult încât m-am stabilit aici împreună cu soția și fiica mea.

BizLaw: Sunt oamenii de afaceri moldoveni învățați să ceară consultanță sau ei cred că știu singuri ce au de făcut? Dacă nu, cum îi putem educa în acest sens?

Andrei Stan: Este cunoscut faptul că atunci când o afacere este de succes, aceasta trebuie să fie și în conformitate. De aceea, consultanța în afaceri este foarte importantă, deoarece fără aceasta este foarte ușor să încalci legea fără voie.

Consultanța în afaceri poate fi oferită doar de către specialiști care știu cum să asigure continuitatea și prosperitatea unei afaceri.

În prezent, se observă o creştere a numărului oamenilor de afaceri care solicită servicii de consultanţă. În special, această tendinţă se observă în cadrul companiilor mari, a organizaţiilor internaţionale, diferitelor proiecte și ONG-uri.

BizLaw: Sunt atractive salariile în domeniu? De exemplu, care e salariul unui contabil din cadrul Moore Stephens?

Andrei Stan: Salariile în domeniu depind direct de experiența și expertiza acumulate în domeniu. Competențele calificate la nivel internațional oferă valoare companiei împreună cu serviciilor prestate de către aceasta, prin urmare sunt remunerate la un nivel mai înalt. Însă, în general, cum profesia de contabil este una căutată pe piață, aceasta oferă un salariu motivant în comparație cu alte meserii.

BizLaw: De obicei, cui prestați servicii? E vorba mai mult de firme moldovenești sau afaceri străine care și-au extins activitatea în Moldova?

Andrei Stan: Conducem prin exemplu la toate nivelele și acționăm astfel încât să răspundem atât așteptărilor pe care le are fiecare dintre noi, cât și așteptărilor pe care le au clienții noștri, indiferent de aria de activitate sau proveniența acestora. Oferim asistență firmelor și organizațiilor locale și multinaționale în vederea respectării cerințelor de conformitate cu reglementările în vigoare și le ajutăm să se dezvolte, adăugând valoare afacerii clienților.

BizLaw: Nu este mai rentabil să angajezi 1-2 contabili care să țină cifrele sub control? De ce se apelează la companii mari, gen Moore Stephens?

Andrei Stan: Așa cum am menționat anterior, decizia de angajare a unui contabil sau contractarea unei companii specializate este sarcina managerului sau administratorului companiei. Nu este exclus că, în cele mai dese cazuri, societățile mici și mijlocii apelează la o societate specializată decât să angajeze un contabil. Și asta pentru că, societatea îi oferă toată paleta de expertiză juridică, contabilă, fiscală și managerială pe care ar putea-o avea una sau mai multe persoane. Un alt avantaj care ar face întreprinderile mici să pledeze pentru o companie specializată ar fi costul redus. Societățile specializate acumulează în timp redus experiență în legătură cu noutățile din domeniu, ceea ce le determină să-și formeze standarde și modele de lucru pe anumite procese.

BizLaw: În cazul firmelor mari de contabilitate și audit, nu este riscul de a se comite erori din cauza numărului mare de clienți, multe cifre?

Andrei Stan: Cred că riscul de a comite erori există nu doar în cazul firmelor mari de contabilitate şi audit. Iar numărul mare de clienţi doar sporeşte gradul de acurateţe, responsabilitate şi organizare al contabililor. Investigarea continuă a situaţiilor financiare a diferitor companii reduce considerabil riscul de apariție a erorilor.

BizLaw: Ce volum de muncă are un contabil?

Andrei Stan: Volumul de muncă depinde de complexitatea activității și cerințele de raportare ale beneficiarilor. Așadar, conform cu prevederile legii contabilității, ciclul contabil reprezintă o succesiune de etape care rezultă în pregătirea situațiilor financiare. Profesia de contabil în cadrul unei entități presupune nu doar o verigă operațională. În cadrul unei entități cu rulaje mici sau medii, el reprezintă un personaj strategic. Prezentarea și analiza situațiilor financiare presupun competențe manageriale în momentul interpretării acestora.

BizLaw: Poate un contabil să țină toată contabilitatea unei firme sau aici depinde de volumul activității economice?

Andrei Stan: Decizia de a avea un singur contabil depinde de volumul de operațiuni contabile lunare și expertiza necesară. Astfel, o entitatea cu activitate mică și un număr redus de angajați poate fi coordonată de un singur contabil.

BizLaw: Care sunt cifrele de afaceri ale firmelor cărora le oferiți servicii? De la cât și până la cât pot ajunge?

Andrei Stan: Majoritatea clienților noștri sunt societăți medii spre mari, pot avea de la 10 milioane de euro până la 1 miliard de euro cifra de afaceri, în mai multe țări. Dar nu doar cifra este importantă. Sunt afaceri care sunt din ce în ce mai complexe, cu sisteme informaționale care stau la baza proceselor interne sau afaceri în care proprietarul este implicat în fiecare activitate.

BizLaw: Aș vrea să ne spuneți, cum trebuie să fie un contabil pentru ca să lucreze la una dintre cele mai mari firme de contabilitate din lume?

Andrei Stan: Un aspect destul de important e că profesia de contabil cere o perfecționare continuă. Metodele eficiente de educare a abilităților în cadrul profesiei sunt: cursurile de perfecționare organizate, multă auto-instruire prin experiența practică și prin consultarea surselor revelante, precum și prin intermediul schimbului de experiență.

BizLaw: Care sunt riscurile unui expert în contabilitate și audit? Totuși, vorbim de bani. O singură cifră greșită poate da peste cap o afacere.

Andrei Stan: Controlul obiectivelor în cadrul unui audit este planificat în funcţie de factorii de risc şi de importanța acestora, care diferă de la întreprindere la întreprindere. Riscurile nu au toate aceeași posibilitate de a se realiza. Din acest punct de vedere, se disting, în general, riscuri potențiale și riscuri posibile. Pe parcursul exercitării misiunii sale, auditorul caută să identifice riscurile posibile în scopul adaptării controlului și evaluării incidenţei erorilor asupra situațiilor financiare.

O firmă de audit trebuie să asigure un mediu de control al calității atât la nivel de angajament (misiune de audit), cât și la nivel de firmă (pentru toate misiunile).

Aceasta presupune un sistem de leadership bun, sistem de resurse umane (recrutare, monitorizarea performanței, training), monitorizarea angajementelor și parteneri internaționali, care pot fi consultați ori de câte ori există divergențe în judecata profesională.

BizLaw: La prima vedere, contabilitatea pare a fi o profesie plictisitoare, doar cifre, rutină… E adevărat?

Andrei Stan: Contabilitatea este meseria oamenilor care iubesc și promovează acuratețea, precizia și ordinea. Cu toate că, de obicei, profesia de contabil o îmbrățișează persoanele care sunt mai stricte sau mai principiale în metoda de lucru. Acest serviciu nu exclude, deseori, o gândire analitică și creativă pentru a găsi soluții și căi eficiente de performanță. Prin urmare, ca și în orice altă meserie, sunt și avantaje și dezavantaje care pot fi valorificate.

BizLaw: Trebuie un contabil/auditor să cunoască specificul mediului de afaceri?

Andrei Stan: În realitate, profesia de contabil înseamnă mai mult decât doar calcule și declarații. După cum se menționează în Standardele Internaționale de Educație pentru Profesioniștii Contabili, contabilitatea este o profesie care joacă un rol important în toate societățile. Lumea se îndreaptă către economiile de piață globale, cu tot mai multe investiții și operațiuni în afara granițelor. De aceea, profesioniștii contabili au nevoie de o vedere globală mai amplă, pentru a înțelege contextul în care se operează afacerile și alte organizații.

BizLaw: Care sunt dedesubturile profesiei, ceea ce noi nu cunoaștem?

Andrei Stan: Profesia de contabil presupune lucrul cu indicatorii de performanță financiară, ceea ce reprezintă, în cele din urmă, imaginea entității. În acest context, gradul de precizie și de relevanță a datelor reflectate în situațiile financiare sunt de importanță primordială.

Informarea și scanarea continuă a situațiilor financiare pe parcursul perioadei de gestiune ar fi una dintre cheile succesului, pentru ca riscul de apariție a erorilor să fie redus la minim. Nu în cele din urmă, profesia implică o epuizare psihologică care afectează performanța echipei și prin urmare a entității.

Pentru a neutraliza efectele negative, munca de contabil trebuie să fie organizată astfel încât cele mai mici riscuri să fie prevăzute și eliminate înaintea apariției acestora.

Ordonarea proceselor de evidență contabilă și coordonarea continuă a planificării cu echipa contribuie direct la performanțele profesiei și, prin urmare, oferă stimuli în dezvoltarea personală. Datorită dezvoltării continue a mediului de afaceri, contabilul devine un factor important de decizie. Cadrul legislativ mereu în schimbare îl obligă pe acesta să practice și activitate juridică, pentru a fi la curent cu toate schimbările din legislație. Toate acestea duc la o cerere mai ridicată față de profesia de contabil, care este tot mai mare, zi de zi.

BizLaw: Merită să investeşti în ţara noastră? Dacă da, care ar fi în prezent domeniul cel mai avantajos în care ar trebui să investească moldovenii sau să îşi deschidă o afacere?

Andrei Stan: Moldova este o țară cu potențial în domeniul dezvoltării afacerilor. De-a lungul anilor, climatul investiţional din Moldova s-a îmbunătăţit considerabil. Majoritatea legilor sunt conforme cu standardele Uniunii Europene, au fost înfiinţate instituţiile necesare pentru reglementarea şi administrarea afacerilor într-o economie de piaţă modernă. Totuşi, în ciuda acestui progres, ţara încă nu se distanţează de la concurenţii săi în ceea ce priveşte administrarea afacerilor şi reglementările în acest domeniu.

În momentul de față, vedem un real potențial de dezvoltare în servicii. După o reformă în sistemul educațional și în sectorul financiar, Moldova ar putea deveni un adevărat loc pentru Huburile de IT.

BizLaw: Pentru că sunteți un expert în domeniu, îmi voi permite să vă întreb, de ce Moldova nu este atractivă pentru investitorii străini?

Andrei Stan: În sens larg, calitatea mediului de afaceri afectează activitatea investiţională şi dezvoltarea economică prin costuri administrative şi de conformare, şi prin riscuri asociate cu opacitatea reglementărilor şi aplicarea discreţionară a sancţiunilor. Promovarea unei reglementări inteligente şi a unei abordări orizontale, cu instituirea unor standarde interoperabile în domeniu, va crea condiţii pentru valorificarea tuturor oportunităţilor de dezvoltare a afacerilor. Totodată, mediul de afaceri este strâns legat de mediul politic al ţării. Şi respectiv, instabilitatea mediului politic din Republica Moldova reprezintă un impediment pentru investitorii străini.

BizLaw: Câți angajați aveți în Moldova? De cât timp ați avut nevoie pentru a vă adapta la condițiile pieței de aici?

Andrei Stan: La moment, biroul nostru din Chișinău are aproape 30 de profesioniști: auditori, contabili, consultanți IT și experți în taxe.

Pentru că oamenii sunt nucleul nostru și ei sunt cei care stau în spatele serviciilor pe care le oferim, pot să spun că suntem într-o dinamică continuă privind adaptarea la condițiile de piață. Vrem să păstrăm cei mai buni oameni și să cultivăm în ei adevărate talente. Cred că aceasta este singurul mod de a merge înainte cu o firmă de servicii ce se dezvoltă sustenabil.

BizLaw: Cum ați caracteriza, în trei cuvinte, mediul de afaceri din Moldova?

Andrei Stan: Un mediu în dezvoltare, care necesită mai multă transparență, dar și stimularea culturii antreprenoriale.

Sursa: BizLaw